Vi er avhengige når vi ikke klarer å slutte med noe selv om vi veldig gjerne vil.

Når du på tross av et sterkt ønske om å slutte og åpenbare negative konsekvenser likevel ikke klarer å la være å begynne igjen,  har du utviklet en psykologisk avhengighet.

Du startet kanskje med røyk, alkohol eller andre rusmidler slik som ”alle andre” . For å være en del av et sosialt fellesskap. Eller kanskje valgte du å drikke alkohol når du var alene, fordi du fortjener det, for å kose deg. Etter hvert kom kanskje tanker om at du ikke kan være i sosiale settinger uten å ruse deg. Eller at du må ta et glass vin etter jobb for å roe ned etter dagens stress.

I kognitiv terapi ser vi på hvordan dine tanker og antagelser hindrer deg i å slutte for godt. Når du er bevisst hva du tenker, kan vi arbeide med å stå imot avhengigheten.

Når du er avhengig vil du oppleve sug, en lengsel og trang til å røyke, drikke alkohol eller bruke andre rusmidler. Suget opplever du kanskje til tider så sterkt at du ikke finner annen løsning enn å gi etter for det. Så tenker du kanskje: ”Jeg skal bare ta et glass vin for å roe nervene” eller ”Jeg kan i dag siden det er fredag”. Så vet du kanskje innerst inne at det ene glasset blir til flere. Og du lar prinsippene dine falle og bryter løftene dine.

Når du tenker at du har kontroll, men erfarer at du mister kontrollen gang på gang, trenger du sannsynligvis hjelp til å ta tilbake styringen over hverdagen din.

"Når du er bevisst hva du tenker, kan vi arbeide med å stå imot avhengigheten."